Skip to content
iStock-1401563953-scaled

Τσακρής: Δεν ξέρουμε τις μελλοντικές διαστάσεις του long covid (REPORTER.GR)

Για το σύνδρομο long covid και την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, μίλησε σε σημερινή (27/1) συνέντευξή του ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής. Πηγή: Reporter.gr

Reporter.gr – 27.01.2023

Ειδικότερα, μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm ο ίδιος σημείωσε ότι «έχουμε παράλληλα δύο επιδημίες η μια είναι της πανδημίας που ακόμα τρέχει, μπορεί να έχει γίνει ενδημική η νόσος αλλά συνεχώς προκαλεί πολύ σημαντικά προβλήματα.

 Την εβδομάδα που πέρασε 168 συνάνθρωποί μας χάσανε τη ζωή τους από covid. Η δεύτερη μεγάλη επιδημία είναι ο long covid που βιώνουμε και που δεν ξέρουμε τι διαστάσεις θα έχει και θα πάρει και στο μέλλον, ακόμα δεν είναι καλά χαρτογραφημένες όλες οι διαστάσεις και σε τι βάθος χρόνου μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα».

Παράλληλα, συνέχισε τονίζοντας: «Δεν είναι μόνο τα προβλήματα που βιώνουν το 10-15% των ατόμων που νοσούν από covid, που εμφανίζουν συμπτώματα που εμπίπτουν σε αυτό που λέμε long covid και μπορεί να είναι επιπλοκές από διάφορα συστήματα. Μη ξεχνάμε ότι ο ιός μπορεί να εγκατασταθεί σε διάφορους ιστούς, να προκαλέσει μια γενικευμένη αγγειίτιδα που όλα αυτά συντελούν στο να έχουμε εκδηλώσεις από διάφορα συστήματα όπως είναι το καρδιαγγειακό. Πολύ συχνά βλέπουμε αρρυθμίες ή διαφοροποιήσεις στην πίεση».  

Ο ειδικός, σημείωσε ότι «η ειδική αντιική θεραπεία μειώνει όχι μόνο την πιθανότητα να νοσήσουμε σοβαρά από τη λοίμωξη αλλά μειώνει σημαντικά και την πιθανότητα να αναπτύξουμε συμπτώματα  που εμπίπτουν σε αυτό που λέμε long covid».

Από εκεί και πέρα πολλές φορές δεν είναι μόνο τα κλινικά συμπτώματα long covid όπως η αδυναμία ή συμπτώματα που έχουν να κάνουν με απώλεια όσφρησης, γεύσης ή επίσης πολλές φορές βλέπουμε και διαταραχές που έχουν να κάνουν με επανενεργοποίηση διαφόρων ιών».

Ο κ. Τσακρής έφερε ως παράδειγμα τον ιό της ανεμοβλογιάς «που πολύ συχνά βλέπουμε την επαναδραστηριοποιήση της που εκδηλώνεται με τον έρπητα ζωστήρ. Πολλές φορές βλέπουμε επαναδραστηριοποιήση τέτοιων ιών που κάνουν λανθάνουσες λοιμώξεις λόγω της απορρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Από εκεί και πέρα είναι και υποκλινικές περιπτώσεις που εκεί έχει μεγαλύτερη ίσως σημασία να μπορέσει να υποπτευθεί και ο οικογενειακός μας γιατρός, ο γιατρός που μας παρακολουθεί να μπορέσει να καταλάβει κάποιες αλλαγές όπως για παράδειγμα μπορεί να έχουμε μια αρρυθμία ή να εχουμε μια μεταβολή στην πίεση η οποία να συνδέεται με αυτό που λέγεται long covid, να χρειάζεται μια ρύθμιση και μια παρακολούθηση στη συνέχεια της εξέλιξής της».   

Κοινοποίηση: